Naujausi straipsniai
Gydytojas vėl klausia pacientąGydytojas klausia pacientą:
Vaistų paieška
|
Miškinė mėta
2010, Balandis 26 - 21:47
Miškinė mėta - daugiametis 30-100 cm. aukščio augalas. Šakniastiebis baltas, apie 7mm skersmens. Stiebas status, viršutinė dalis šakota. Mėos lapai bekočiai, pailgai kiaušiniški, pailgi arba pailgai lancetiški, 3-10 cm. ilgio; jų kraštas stambiai dantytas arba pjūkliškas. Viršutinė lapo pusė pilkai žalia, apaugusi prigulusiais plaukeliais, apatinė - balsva, gauruota. Žiedynas stiebo ir šakų viršūnėse, tankus, cilindriškas, į viršūnę nusmailėjusios varpos pavidalo, 3-5cm ilgio. Vainikėlis rausvai violetinis. Žydi liepos-rugsėjo mėnesiais, sėklos sunoksta spalio mėnesį. Vaisius - taškuotas, rudas. Dauginasi šakniastiebiais ir sėklomis. Auga upių ir ežerų dumblėtuose arba molinguose krantuose, pamiškėse, pelkių pakraščiuose. Mėgsta apydrėgnį, humusingą Ši mėtų rūšis labai polimorfinė. Augalai skiriasi ne tik plaukuotumu ir lapų įvairove (morfologiniais požymiais), bet ir eterinio aliejaus kiekiu bei sudėtimi. Dioskorido ir kitų senųjų autorių duotas augalui vardas kilęs iš mitologinės būtybės- nimfos Mintha, kuri buvusi paversta į mėtą. Vaistinei žaliavai vartojami augalo lapai su žiedais. Augalas pjaunamas žydėjimo pradžioje ir džiovinamas pavėsyje, gerai vėdinamoje patalpoje. Tinkamai laikoma žaliava vartotina pusantrų metų. Mėtos lapuose yra 1,4-1,6 proc. eterinio aliejaus, susidedančio iš 27-70 komponentų. Be to, žaliavoje yra cukraus, organinių rūgščių, saponinų, karotino, vitamino C, rauginių, mineralinių ir kitų medžiagų. Nuo senų laikų vartojama kaip raminamasis, antшseptinis, prieštraukulinis, prakaitą varantis, skausmą malšinantis, spazmolizinis vaistas. Gerina virškinimą ir vartojama sergant virškinamojo trakto ligomis, kaip atsikosėjimą lengvinantis vaistas peršalus. Išoriškai mėtos antpilas vartojamas skalavimui ir pavilgams skaudant gerklę, dantis, sergant paradontoze, esant opoms burnoje. Naudojama skrofulioze sergantiems vaikams maudyti. Mėta nuo senų laikų vartojama kaip prieskonis arba uždaras įvairiems patiekalams.
|
Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.
Komentarai
Skelbti naują komentarą