To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Gydytojas-dietologas klausia paciento...

Gydytojas-dietologas klausia paciento:
- Na, ir kaip jums padeda česnakų dieta?
- Hmm... Na, numečiau tris kilogramus ir visus draugus...

  • Naudokite dezodorantą vietoj antiperspiranto, nes pastarieji gali įtakoti krūties vėžio atsiradimą.

Vaistų paieška

Įveskite ieškomo vaisto pavadinimą Lietuvių ar originalia Lotynų kalba.
Įveskite ligos kodą arba pavadinimą kuris Jus domina.
  • Soliariumai asmenims iki 35 metų amžiaus didina odos vėžio riziką 98 proc., o melanomos riziką 22 proc., teigia Australijos mokslininkai. Australijoje daugiausiai pasaulyje nustatomas odos ...

Dėl valgomo maisto kokybės baiminasi 57 proc. lietuvių

Trys iš penkių šalies gyventojų abejoja įsigyjamų maisto produktų kokybe ir baiminasi apsinuodyti valgomu maistu - atskleidė Europos bendrovės „ERGO Insurance" užsakymu atliktas gyventojų saugumo indekso tyrimas Baltijos šalyse. Pakenkti savo sveikatai maisto produktų sudėtyje esančiomis žalingomis medžiagomis ir užkratais itin bijo ketvirtadalis gyventojų, o dar trečdalis įžvelgia realią apsinuodijimo grėsmę. Visiškai ramūs dėl to, ką valgo, jaučiasi tik 14 nuošimčių tyrime dalyvavusių žmonių.

Vertindami vartojamo maisto kokybę lietuviai yra gerokai pesimistiškesni nei estai, tačiau nerimauja kiek mažiau nei kaimynai latviai, kurių 60 proc. teigė esantys susirūpinę dėl to, ką valgo. Estijoje mažiau nei pusė gyventojų (47 proc.) išreiškė tokius pat nuogąstavimus.

Maisto kokybe Lietuvoje labiau susirūpinusios moterys - 59 proc. jų teigė itin bijančios apsinuodyti maistu, susirgti bei pakenkti savo sveikatai nesaugiais maisto produktais. Tokia galimybė neramina keturiais procentais mažiau vyrų. Daugiausiai nuogąstavimų dėl valgomo maisto kokybės turi 25-34 metų amžiaus asmenys, mažiausiai - sulaukę 45-54 metų gyventojai.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos pavaduotojos Aurelijos Načienės teigimu, didžioji dalis rinkai tiekiamų produktų šalyje yra saugūs, o daugiausiai pažeidimų nustatoma vykdant importo kontrolę. Anot specialistės, taip pat nereti atvejai, dėl kurių sulaukiama ir daugiausiai vartotojų skundų, kai didmeninėje arba mažmeninėje prekyboje, viešojo maitinimo įstaigose produktai sugadinami - parduodami pasibaigus tinkamumo vartoti terminui, saugomi netinkamoje tempe ratūroje. Gamybos įmonėse maisto saugos pažeidimų nustatoma tik išimtiniais atvejais.

„Iš visų pernai užregistruotų ir ištirtų vartotojų skundų dėl maisto kokybės ir saugumo pasitvirtino beveik trečdalis", - sako A. Načienė. „Daugiausiai skundų sulaukiame didžiuosiuose šalies miestuose".

„Didėjantis gyventojų dėmesys savo sveikatai, prieinamų medicinos paslaugų kokybei, įvairių traumų ir susižeidimų rizikai yra ryškėjanti tendencija šalyje. Ją taip pat atspindi ir gyventojų susirūpinimas valgomo maisto kokybe", - teigia ERGO draudimo bendrovių Korporatyvinės komunikacijos direktorė Baltijos šalyse Lina Jakučionienė. „Besikeičiantį žmonių požiūrį į savo ir artimųjų sveikatą patvirtina ir augantis sveikatos draudimo paslaugas besirenkančių gyventojų skaičius".

L. Jakučionienės teigimu, apsidraudusiems sveikatos draudimu apsinuodijimo maistu gydymo išlaidos, kaip ir kitų ligų atveju, yra kompensuojamos draudimo bendrovės.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, iš viso per praėjusius metus ant Lietuvos vartotojų stalų nepateko 2419 tonų nekokybiškų ir galimai nesaugių maisto produktų. Per pirmus tris šių metų mėnesius neleista realizuoti beveik 82 tonų tokių produktų ir 338 tonų nekokybiško žaliavinio pieno.

Vykdant maisto produktų kokybės ir saugumo kontrolę, dažniausiai Lietuvoje nustatoma nesaugių specialios paskirties maisto produktų, riešutų, vaisių ir daržovių, žuvies. Pagrindiniai fiksuojami pažeidimai - neteisėtas maisto priedų, draudžiamų sudėtinių dalių naudojimas, užterštumas mikotoksinais, patogeniniais mikroorganizmais, cheminėmis medžiagomis, svetimkūniais.

Iš viešojo maitinimo įstaigų, tarnybos duomenimis, bene prasčiausiomis maisto gaminimo sąlygomis, nekokybiškų ar nešviežių produktų naudojimu išsiskiria kebabinės. Per praėjusius ir šiuos metus patikrinus 780 Lietuvoje veikiančių tokių įstaigų 72 proc. jų užfiksuota pažeidimų.

Saugumo indekso tyrimas atskleidė, kad vertindami grėsmes sveikatai Lietuvos gyventojai labiausiai bijo susirgti rimta liga, pareikalausiančia ilgo gydymo - 72 proc. Taip pat lietuvius neramina prieinamų sveikatos apsaugos paslaugų kokybė - septyni iš dešimties respondentų turi būgštavimų, kad susirgę ar susižeidę neturės galimybės pasinaudoti kokybiškomis medikų paslaugomis.

Gyventojų saugumo indekso tyrimas buvo atliekamas siekiant operatyviau reaguoti į visuomenės pokyčius, išsiaiškinti, ką gyventojai mano apie savo saugumą, juos supančias rizikas.

 


Nemokamai elektroninė knyga apie seksą, sekso pozas. Visiems užsiregistravus. Registracija knygai.

Komentarai

Skelbti naują komentarą

Šio laukelio turinys bus laikomas privatus ir nerodomas viešai.
  • You may quote other posts using [quote] tags.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai

Daugiau informacijos apie teksto formatavimą

To prevent automated spam submissions leave this field empty.



Literatūra, forumas, komentarai

Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.

Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytojų skaitliukai