Naujausi straipsniai
Chirurgas sako atsibudusiam po narkozės pacientui...Chirurgas sako atsibudusiam po narkozės pacientui:
Vaistų paieška
|
Kyla rūgštis
2009, Birželis 13 - 13:48
Senovėje nuo skausmo besiraukančią nėščiąją močiutės ramindavo: „Vaikas užaugo ir sėdi ant skrandžio. Pagimdysi, skausmai praeis". Šiuose žodžiuose yra tiesos: paskutiniais nėštumo mėnesiais gimda stipriai didėja, ji kelia skrandį. Maistas skrandyje užsibūna ilgiau, todėl išsiskiria daugiau skrandžio sulčių. Jos atpilamos į stemplę ir ją dirgina. Tuo metu moterį kamuoja skausmas po duobute, už krūtinkaulio, ėda rėmuo. Skrandžio sultys ir turinys atpilami į stemplę dar ir todėl, kad nėštumo metu sumažėja stemplės tonusas. Be to, nėščių moterų stemplės gleivinė tampa jautresnė. Štai kodėl net 50 proc. nėščių moterų antroje nėštumo pusėje pradeda skųstis rėmeniu ir deginimu stemplėje. Skrandžio turinio ir sulčių patekimą į stemplę (gastroezofaginį refliuksą) retkarčiais patiria visi žmonės, tik jo nejaučia. Mat refliuksas būna trumpas, stemplė staigiai išstumia atgal į ją patekusį skrandžio turinį. 10 procentų žmonių jaučia refliuksą ir kankinasi nuo rėmens, deginimo stemplėje. Jei moteris iki nėštumo turėjo šių bėdų, tai tikėtina, kad nėštumo metu jos tik paaštrės. Kaip malšinti nemalonius pojūčius Yra keli paprasti patarimaių, kuriuos gerai žino visi „skrandininkai". Nėščiai moteriai reikėtų šiuos patarimus keliems mėnesiams prisitaikyti: Maitinkitės pagal nepažeidžiamą grafiką. Nustatytą valandą pusryčiai, nustatytą - priešpiečiai. Mat skrandis greitai pajunta „maisto" valandą ir sultis išskiria tiksliu laiku. Tad kitu metu skrandyje sulčių išsiskirs mažiau, jos nedegins stemplės. Negerkite angliarūgštės prisotintų gėrimų. Pajutusios blogumą moterys geria valgomosios sodos. Tam kartui soda padės, mat šarmas greitai neutralizuoja skrandžio rūgštį. Tačiau soda rūgštį „nukenksmina" trumpam - maždaug 20-čiai minučių. Po kiek laiko skrandis pradeda gaminti dar daugiau ir dar rūgštesnių sulčių. Tad sodą pamirškite. Nevalgykite labai karšto ar šalto maisto. Suraskite „savo valgį". Dažnai moteris, kuriai nėštumo metu kyla rūgštis, randa kokį nors valgį, kurį kramsnojant ar gurkšnojant negerumas praeina. Vienai tai - šaltos virtos bulvės, kitai - sausi riestainėliai ar pienas, trečiai - moliūgo sėklos. Jei nugirdote kokį liaudišką receptą, pasitarkite su gydytoju. Kai kurios moterys gydosi medumi (tirpina jį vandenyje ir geria), tačiau čia reikia šį tą išmanyti. Medus dirgina skrandžio gleivinę, todėl gaminasi dar daugiau rūgšties. Padidėjus rūgštingumui, medų reikia tirpinti šiltame vandenyje ir gerti po šaukštelį 0,5-1 valandą prieš valgį. Rėmenį ir kylančią rūgštį moterys labiausiai jaučia vakare, atsigulusios miegoti. Taip yra dėl mechaninių priežasčių. Įsivaizduokite, kad skrandis yra indas, kai jį paguldote, jo turinys išteka kur kas greičiau. Tad, jei kamuoja rėmuo, stenkitės kuo mažiau būti pasilenkusi, nekilnokite sunkių daiktų. Kad rūgštis mažiau kamuotų naktį, neikite miegoti tuoj po vakarienės, miegokite ant aukštesnės pagalvės.
|
Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.
Komentarai
Skelbti naują komentarą