Naujausi straipsniai
Atbėga žmogelis pas gydytoją...Vakaras. Atbėga žmogelis pas gydytoją. Jam į kaktą šakutė iki galo įsmeigta.
Vaistų paieška
|
Padidėjęs rūgštingumas – civilizacijos rykštė
2010, Vasaris 26 - 08:32
Retas kuris nėra kada nors jautęs nemalonaus deginanačio skausmo krūtinėje po valgio. Didžiajai daliai žmonių ši problema jau tampa kasdienio gyvenimo palydove. Ypač dėl to kenčia nuolat skubantys, neturintys laiko pavalgyti, geriantys daug kavos, rūkantys bei stresą darbe patiriantys žmonės. Jaunėjanti liga Šiuolaikinio žmogaus gyvenimas kupinas nuolatinio skubėjimo, tad nenuostabu, jog dažnas seniai nebekreipia dėmesio į savo mitybos režimą - rytą valgyti nesinori arba tiesiog nėra kada, per pietus taip pat nerandama laiko pavalgyti, o vakarienės metu suvalgoma viskas, ką tik pavyksta rasti šaldytuve. Mūsų gyvenimas gerėja, tačiau Šiaulių apskrities ligoninės Gastroenterologijos skyriaus vedėjas Valdemaras Svalbonas sako pastebėjęs, jog pastaraisiais dešimtmečiais sergančiųjų gastroezofaginio refliukso liga itin padaugėjo, o jų amžius nuolat jaunėja. Tai susiję ne tik su kaskart didėjančia įtampa, konkurencija darbe, nuolat patiriamu stresu, bet ir su kasdien vartojamais maisto produktais, kuriuose gausybė visokiausių skonio savybes gerinančių priedų, gebančių maisto spalvą paversti ryškia, dėl to ir patrauklia, produktą padaryti saldesnį, o vartojimo laiką - neįtikėtinai ilgą. Ne ką mažiau mūsų skrandžiui pavojingi gazuoti gėrimai, kuriuos ypač mėgsta jaunimas, dažnai, galbūt nė neįtariantis, jog sočiai pagardinti konservantais, sintetiniais aromatizatoriais, dažais, saldikliais bei angliarūgšte prisodrinti skysčiai taip pat sukelia rėmenį. Lemia daug veiksnių Skrandžio rūgštis būtina maistui virškinti, tačiau jos perteklius žaloja gleivinę bei sukelia nemalonų pojūtį stemplėje. Ryjant maistas praeina pro gerklę ir stemplę iki skrandžio. Patekusį į skrandį maistą uždaro stemplės apatinės dalies raumuo, vadinamasis sfinkteris. Tuomet skrandyje išsiskiria rūgštys, padedančios suvirškinti maistą. Sfinkteriui pakankamai nesusitraukus, stemplė uždaroma ne visiškai, todėl skrandžio turinys grįžta atgal. Šis reiškinys vadinamas refliuksu. Kartais rėmuo, kurį sukelia stemplėje dėl padidėjusio skrandžio rūgštingumo atsidūrusi rūgštis, gali atsirasti dėl skrandžio išvaržos, kurios metu skrandžio dalis prasiveržia aukštyn pro diafragmą ir pradeda spausti apatinį stemplės sfinkterį. Rėmenį gali sukelti ir kitos ligos, pavyzdžiui, gastritas, kuriuo sergant skrandžio sienelės nebeįsitempia priklausomai nuo suvalgyto maisto kiekio, todėl padidėjęs spaudimas skrandžio viduje atveria sfinkterį, o šis dėl nuolatinio spaudimo bei prarasto stangrumo nebeįstengia atlikti savo funkcijų. Rėmuo gali atsirasti ir dėl per dažno aspirino, vaistų nuo uždegimo, antibiotikų vartojimo ar šalutinio jų poveikio. Anot gydytojo, net ir diagnozavus ligą, sunku itin tiksliai įvardyti jos atsiradimo priežastį. Pablogėja gyvenimo kokybė Ligą galima įtarti, kai pavalgius jaučiamas deginimas, kuris, anot mediko, yra bene pagrindinis simptomas, kuriuo skundžiasi rėmens kamuojami pacientai. Juos vargina rūgštus skonis burnoje, diskomfortas už krūtinkaulio, maisto atpylimai, neretai - graužiančio pobūdžio skausmas. Gali atsirasti skrandžio pilnumo jausmas, pilvo pūtimas, pykinimas, raugėjimas. Kadangi rūgštus skrandžio turinys dirgina ir kvėpavimo takus, pacientą gali varginti dusulio priepuoliai. Kai kuriems žmonėms refliuksas padažnėja gulint horizontalioje padėtyje, kai skrandžio rūgštis gali lengviau pasiekti stemplę. Tikslią ligos diagnozę gali patvirtinti tik tyrimai, kadangi daliai ligonių liga pasireiškia kitų organų funkcijų sutrikimais. "Pasitaiko tipinių ligos formų, kai mes nerandame jokių pakitimų stemplėje, o žmogų ir toliau vargina krenkštimas, kosulys, ryklės uždegimas, dantų, burnos gleivinės, sinusų pakitimai. Tik išsamūs tyrimai padeda nustatyti tikslią ligos diagnozę", - sako medikas. Kelia pavojų sveikatai Vyrauja nuomonė, kad rėmuo - nesudėtinga problema, kurią galima įveikti savo jėgomis, tačiau, anot mediko, ši liga esti gana piktybiška. Dažnas arba stiprus rėmens skausmas gali apriboti ne tik darbingumą, bet ir sąlygoti stemplės opas, susiaurėjimus ar net vėžį. Dėl dažno refliukso pasikartojimo gali išsivystyti stemplės gleivinės uždegimas, galintis komplikuotis randų susidarymu. Dėl susiaurėjusios stemplės apsunkinamas, o kartais net išvis negalimas rijimas ir pan., todėl jei rėmens simptomų pasitaiko dažnai, gydytojas pataria neapsiriboti vien tik reklamuojamais "Raniberl" ar kitais vaistais, kurie negydo ligos, o tik ją slopina. Tinkamai išsiaiškinus rėmens priežastis ir, reikalui esant, paskyrus adekvatų gydymą, galima sėkmingai išsivaduoti iš šios problemos. Kartais apsiribojama vien tik liaudiškomis priemonėmis, tačiau, anot mediko, visos liaudiškos priemonės, trumpai neutralizuodamos jau susidariusią skrandžio rūgštį, geriausiu atveju tik tuo metu nuslopina nemalonius sumptomus, tačiau neveikia skrandžio rūgšties sekrecijos, kurios sutrikimas ir yra viena iš rėmens priežasčių. Palengvėjimas praeina labai greitai, o pati liga ir toliau išlieka negydoma. "Žmogus turi suprasti, jog tik gydytojas gali tinkamai nuspręsti, kaip iš tiesų reikia gydyti ligą", - tvirtina gydytojas. Padėti sau galite ir patys Daugumos rėmens simptomų galima išvengti paprasčiausiai pakeitus mitybos bei gyvenimo būdo įpročius. "Kontroliuodami ką, kada ir kiek valgote, galite išvengti rėmens skausmų. Žmogus pats turi išsiaškinti, kokių maisto produktų jam reikėtų vengti, kadangi vengtinus produktus gydytojai ne patys sugalvojo, o išsiaiškino kartu su pacientais, kurie skundėsi rėmeniu, - sako gydytojas. - Norėdami sau padėti, laikykitės trijų pagrindinių principų: neperkraukite skrandžio, netrikdykite jo motorikos ir nedidinkite slėgio pilvo ertmėje. Siekdami tai padaryti stenkitės, kad jūsų maisto racionas būtų kuo naudingesnis, sveikesnis ir mažiau kaloringas. Reikėtų įprasti laiku pavalgyti, o vakarienės metu atsisakyti įpročio pavalgyti už visą dieną. Valgykite neskubėdami, kruopščiai sukramtydami maistą. Net ir per šventes nederėtų pamiršti, jog neprivaloma visko suvalgyti, svarbiausias švenčių patiekalas - saikas. Sportuodami ar dirbdami buityje venkite lankstytis. Nedėvėkite pilvą veržiančių drabužių. Gulėkite taip, kad krūtinės ląsta būtų aukščiau - panaudokite didesnę pagalvę, kuri pakeltų aukščiau ne tik galvą, bet ir visą krūtinės ląstą. Ir nesinervinkite, nes nervinė įtampa trikdo virškinimo organų veiklą." Deja, neretai nutinka taip, kad net ir patys griežčiausi maisto apribojimai nepadeda išvengti dažno refliukso pasikartojimo arba padeda nepakankamai. Tuomet tikslingas medikamentinis gydymas. Rėmuo gydomas kelių grupių vaistais, dėl kurių vartojimo būtinai reikia pasitarti su savo šeimos gydytoju. Gastroezofaginis refliuksas yra ne tik lėtinė, bet ir linkusi kartotis liga, todėl gydytojas perspėja, jog gydantis reikia kantrybės. Vieno paūmėjimo gydymas, anot mediko, užtrunka apie 1-3 mėnesius, kartais po to reikia palaikomojo gydymo. Kai paskirtų vaistų naudojimas nebegelbsti arba jei atsirado rimtų ligos komplikacijų, gali prireikti chirurginio rėmens gydymo. Galima kontroliuoti Sergant gastroezofaginiu refliuksu valgyti rekomenduojama dažnai, 2-3 val. intervalais, tačiau nedaug - vienu metu suvalgomo maisto kiekis neturėtų būti didesnis nei 300 g. Iškart po valgio nederėtų pulti lankstytis ar gulėti. Nepersivalgykite ir nevalgykite bent 3 val. prieš miegą. Stenkitės sumažinti riebalų kiekį maiste, kadangi riebiame maiste, kaip, beje, ir rūkytuose maisto gaminiuose, yra daug riebalų, krakmolo, kurie lėtina virškinimo procesus, o tai neretai sukelia rėmenį. Kol kas vis dar ginčijamasi, ar aštrius patiekalus priskirti rėmenį provakuojančiam maistui, tačiau pastebėta, jog aštrus maistas neretai paūmina rėmens simptomus. Draustinų vaisių nėra, tačiau itin daug rūgšties turi citrusiniai vaisiai: citrinos, apelsinai, greipfrutai ir kt. Tokie produktai skatina išsiskirti daugiau skrandžio sulčių, nei reikia įprastai, o jos savo ruožtu nukeliauja į stemplę, sukeldamos rėmenį. Rekomenduotina riboti alkoholio kiekį, kadangi alkoholis ne tik padidina skrandžio sulčių išsiskyrimą, bet ir kenkia stemplei - ji tampa jautresnė bet kokiai rūgščiai. Beje, raudonas vynas labiausiai skatina rėmenį. Kava taip pat yra didelio rūgštingumo šaltinis, o joje esantis kofeinas susilpnina sfinkterio raumenis, todėl rūgštis lengviau patenka į stemplę. Stenkitės pasiekti ir išlaikyti optimalų kūno svorį, kadangi riebalinis audinys spaudžia skrandį. Be to, mažindami kūno svorį, ne tik išvengsite rėmens sukeliamų nemalonumų, bet ir pagerinsite bendrą sveikatos būklę. Kuo rečiau mėgaukitės šokoladu, nes jis geba tuoj pat pakenkti sfikteriui. Nedelsdami meskite rūkyti, nes nikotinas sumažina stemplės apatinio sutraukiamojo raumens suspaudimo galią, o tai lemia skrandžio rūgščių atrijimo į stemplę skatinimą.
|
Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.
Komentarai
Skelbti naują komentarą