Naujausi straipsniai
Gydytojau, man visą laiką suka koją...- Gydytojau, man visą laiką suka koją. Duokite kokių nors vaistų.
Vaistų paieška
|
Gyvybės eliksyras slypi mamos piene
2009, Rugpjūtis 15 - 11:56
1776 m. švedų gydytojas Nils Rosen Rozenstein pasakė: "Vaikas turi gauti pakankamą kiekį gero maisto, kad galėtų gerai augti. Tinkamiausias maistas, be abejo, yra motinos pienas. Jis geriau negu bet kas kitas skatina greitesnį mekonijaus išsiskyrimą, saugo vaiką nuo daugelio negalavimų ir padeda įgyti tikrą moralę ir charakterį." Šie žodžiai neprarado svarbos net daugiau nei po 200 metų. Pasidalyti mintimis apie žindymo reikšmę sutiko Šiaulių apskrities ligoninės Akušerijos-ginekologijos klinikoje dirbanti akušerė, natūralaus maitinimo konsultantė Auksė Kavaliauskienė. Renkasi natūralų maitinimą Natūralaus maitinimo konsultantė sako pastebėjusi, jog dabar vis daugiau mamų labai stropiai ruošiasi mažylio atėjimui į šį pasaulį, o jo sulaukusios visa širdimi atsiduoda naujagimiui. "Žindymas - vienintelis teisingas maitinimo būdas ir, be abejo, sunkus bei alinantis darbas. Kiekviena mama sprendžia, ką daryti - žindyti ar ne, tačiau daugelis jų, įvertinusios natūralaus maitinimo svarbą, žindymo, kiek įmanoma, nekeičia jokiu kitu maistu. - džiaugiasi konsultantė. - Ypač tvirtai nusiteikusios mažylį savo pienu maitinti moterys, kurioms jau per 30 metų. Vyresnio amžiaus mamos būna įgijusios praktikos maitindamos savo pirmagimius, tačiau kiekvienas mažylis - nepakartojama asmenybė, todėl mamos stropiai išklauso informaciją, kaip sėkmingai žindyti mažylį, o išvykdamos namo dar turi galybę klausimų." Motinos pienas - gamtos dovana Akušerė sako, jog retai kuri mama (ne daugiau 5 proc.) neturi pieno, tad kai išgirsta mamą, kad ji nežindysianti vaikelio, nes jos mama dėl pieno trūkumo taip pat jos nežindė, visada skuba pagalbon mažyliui. Pokalbio metu paaiškėja, jog dažniausiai tai klaidingi įsitikinimai ar išankstinė nuostata. "Ar turės mama pieno, labai priklauso ir nuo jos nusiteikimo bei pasitikėjimo savimi, - tvirtina natūralaus maitinimo konsultantė. - Žindymas - gamtos dovana, ir jokie mišinėliai neatstos motinos pieno. Jame yra net 400 medžiagų, patenkinančių visus kūdikio maisto bei vandens poreikius pirmuosius šešis gyvenimo mėnesius. Mamos pienas, kuris visados yra šviežias, švarus bei šiltas, ne tik maitina, bet ir saugo mažylį nuo ligų ir infekcijų, todėl krūtimi maitinami kūdikiai rečiau vemia, viduriuoja, serga infekcinėmis ligomis, pvz., ausų, kvėpavimo takų ar smegenų žievės uždegimu ir visa virtine kitų, mažam žmogiukui pavojingų ligų." Nepakeičiamas priešpienis Pirmosiomis dienomis po gimdymo motinos krūtyse gaminasi priešpienis, kuriame gausu apsauginių, augimo faktorių ir vitaminų. Priešpienio būna gerokai mažiau nei subrendusio pieno, tačiau dėl to, anot konsultantės, mamos neturėtų nerimauti, nes jame esančių naudingų medžiagų koncentracija yra gerokai didesnė nei piene. Priešpienio spalva priklauso nuo to, kaip išnešiotas naujagimis. Kuo labiau neišnešiotas naujagimis, tuo geltonesnis priešpienis teka iš krūties. Priešpienis turi laisvinamąjį poveikį, kuris padeda greičiau pasišalinti pirmoms naujagimio išmatoms. Tai ypač svarbu, nes laiku nepasišalinus mekonijui padidėja naujagimio geltos rizika. Pasibaigus priešpieniui, krūtyse ima gamintis pereinamasis pienas, ypač turtingas riebiųjų rūgščių, kurios labai svarbios mažylio nervų sistemai formuotis. Brandus pienas atsiranda nuo dešimtos paros ir toks išlieka visą žindymo laikotarpį. Reguliuoja mažylis Iš pradžių mažylio norai yra šiek tiek painūs ir neatitinka jokio grafiko - dauguma naujagimių žinda 8-12 kartų per parą. Neretai, ypač pirmą kartą maitinančios mamos ima nerimauti - galbūt nepakanka pieno? Anot konsultantės, krūtis ne stiklinė, nepamatuosi, kiek pieno vaikas išgėrė, tačiau kada ir kiek kartų per parą reikia žįsti, žino pats mažylis. Tik pradėjus maitinti, teka liesesnis pienas, vėliau jis tampa vis riebesnis, o baigiant maitinti jame atsiranda sotumą sukeliančių medžiagų, todėl ypač svarbu, kad mažylis pakankamai gautų ir riebesnio pieno. Kai kurie kūdikiai pasisotina per keletą minučių, kitiems tai trunka nuo keliasdešimties minučių iki valandos. Anot konsultantės, svarbiausia nepertraukti žindymo, kol mažylis pats duos suprasti, jog jis jau sotus. Pasisotinęs kūdikis pats nustoja žįsti krūtį. Kai pamaitinto vaikelio pilvelis pilnas, vystyklai sausi, mažylis iškart nugrimzta į ramų miegą. Mažylio svorio prieaugis yra svarus ženklas, parodantis, jog jam užtenka pieno. Geriausias būdas suprasti, ar kūdikiui pakanka pieno, tai stebėjimas, kaip valosi jo virškinimo sistema. Jeigu mažylis sušlapina 5-6 sauskelnes, reguliariai tuštinasi, tai jaudintis, ar jam pakanka pieno, neverta. "Jeigu maitindamos atsižvelgsite į kūdikio poreikius, pieno turėtų pasigaminti tiek, kiek reikia kūdikiui, tad kuo dažniau maitinsite kūdikį, tuo daugiau pieno krūtyse gaminsis", - pataria konsultantė. Kad pienas būtų skanus Kiekvienos motinos pienas yra ypatingas. Nėra motinų, kurių pieno sudėtis būtų vienoda, todėl kiekvienos motinos pienas geriausiai tinka tik jos mažyliui. Konsultantė sako, jog žindyvės pieno sudėtis kinta priklausomai nuo mažylio poreikių. Neišnešiotą naujagimį maitinanačios motinos pieno sudėtis gerokai skiriasi nuo maitinančios išnešiotą kūdikį. Nors mamos pienas yra visada pačios aukščiausios kokybės, tačiau pirmuosius šešis mėnesius, kol kūdikio žarnynas "mokosi", mamai rekomenduojama atidžiau rinktis maistą. Pienas "auga" kartu su vaiku, t. y. keičiasi jo sudėtinių dalių - baltymų, laktozės, riebalų - proporcijos. "Mamos pieno kokybė maistinių medžiagų atžvilgiu nepriklauso nuo suvalgyto maisto rūšies. Nėra maisto produktų, skatinančių pieno gamybą, todėl nereikia stengtis valgyti išskirtinius maisto produktus galvojant, kad dėl to pienas bus geresnis arba jo bus daugiau, - pataria konsultantė. - Dauguma mamų dar vis šventai tiki, jog chalva bei kakava sąlygoja pieno laktaciją, tačiau moksliškai įrodyta, jog šie maisto produktai mažylio organizme sukelia daug šalutinių poveikių, neretai net alergiją." Pienui gamintis būtini baltymai, todėl žindyvė turi valgyti pakankamai mėsos, kiaušinių, žuvies, paukštienos, riešutų, grūdų. Pienui gamintis ypač reikalingas kalcis, tad mama turėtų nepamiršti pieno ir jo produktų. Pastebėta, kad visų rūšių kopūstai, ridikėliai, ankštinės kultūros, žali pipirai, svogūnai skatina dujų susidarymą kūdikio žarnyne. "Neretai mamos teisinasi, jog suvalgė tik dvi uogeles vynuogių, o mažyliui jau pučia pilvuką, - dalijasi pastebėjimais konsultantė. - Pirmą kūdikio gyvenimo mėnesį mažylio žarnyno gleivinė yra labai jautri, todėl jis greitai reaguoja į mamos dietos pokyčius." Maitinančioms mamoms rekomenduojama vengti česnakų, svogūnų, griežčių, juodųjų ridikų, aštrių prieskonių, suteikiančių pienui nemalonų kvapą bei skonį. Žindyvei netinka angliarūgšte prisotinti gėrimai, sultys iš koncentratų. Troškuliui numalšinti rekomenduojama rinktis specialiai žindyvėms sukurtą arbatą bei gėrimus. Norėdama užtikrinti pakankamą laktaciją, žindyvė turėtų išgerti apie 2,5 litro įvairių skysčių per parą. Didelis noras padeda rasti išeitį Nors suderinti darbą ir vaiko auginimą nėra lengva, daugelis mamų tęsia žindymą ir pradėjusios dirbti ar nusprendusios tęsti mokslus, nes nori išlaikyti brangų žindymo dovanojamą artumo jausmą. "Patogiai įrengtų motinos ir vaiko kambarių apstu prekybos centruose, poliklinikose, kur niekieno netrikdomos mamos gali nusitraukti pieno ir perduoti jį namiškiams, - sako konsultantė. - Kambario temperatūroje mamos pienas negyžta 6 val., o šaldytuve indelį su nutrauktu pienu galima laikyti net tris paras. Šaldiklyje mamos pieną galima laikyti tris mėnesius". Svarbu sulaukti fiziologinio meto Anot konsultantės, dirbtinai atjunkyti kūdikį nuo krūties nepatartina. Žindymo nutraukimas yra stresas ne tik mažylio virškinimo sistemai, bet ir visam jo organizmui, kadangi nujunkytas vaikas staiga netenka didelio imuninio palaikymo, apsaugos. Jeigu žindymas nutraukiamas per anksti, vaikas jau po mėnesio gali rimtai susirgti. Ateina laikas, kai mažylis pats pradeda atsisakyti krūties, dėl to natūraliai ima mažėti pieno. "Neretai mamos mano, jog nujunkymas yra psichologiškai sudėtingas ir kankinantis procesas, - pasakoja konsultantė. - Tačiau kai mama ir vaikas pasiruošę, nujunkymo procesas praeina be problemų." Aišku, kartais susiklosto situacijų, kai mamai būtina nujunkyti kūdikį. Konsultantė sako, jog mažiausiai patiriama žalos, kai žindymas nutraukiamas palaipsniui, o ne drastiškai. Norėdama atpratinti vaiką nuo krūties, mama savo pienu turėtų jį maitinti tik rytais ir vakarais, o dieną sočiau pavalgęs vaikas po kurio laiko pats nebenorės krūties. Nepatartina nutraukti žindymo mažyliui sunegalavus, prieš skiepus ar po jų. Nujunkyti labiausiai tinka vėlyvą rudenį, žiemą ar ankstyvą pavasarį, nes prasidėjus vasaros karščiams padidėja patogeninės mikrofloros aktyvumas ir padaugėja žarnyno infekcijų.
|
Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.
Komentarai
daivux — 2016, Gegužė 11 - 11:42
Motinos pienas kūdikiui yra tikra panacėja. Motinos pienu maitinami kūdikiai rečiau serga, yra žymiai atsparesni.
Sandabilo — 2015, Lapkritis 6 - 10:04
Motinos pienas labai svarbus kūdikiui. Iš tikrųjų tai daug naujo sužinojau.
Skelbti naują komentarą