Naujausi straipsniai
Ponas daktare, aš buvau pas vaistininką...- Ponas daktare, aš buvau pas vaistininką, ir jis man patarė...
Vaistų paieška
|
Kaip sunkmečiu maitintis kokybiškai ir pigiai?
2009, Rugsėjis 16 - 08:58
Išlaidos maistui sudaro didžiąją dalį šeimos biudžeto - tam pritars turbūt kiekviena mama. Todėl nenuostabu, kad sunkmečiu būtent mitybai išlaidų daugelis skiria mažiau. Tačiau įsimintina tai, kad brangesnius produktus pakeisdami pigesniais laimėsime ne visada - svarbu žinoti kokių maisto medžiagų mums reikia, kad valgydami ne tik nuramintume skrandžio poreikius, bet ir suteiktume naudos savo organizmui. Tereikia fantazijos Buvusi Misis Lietuva 98, ilgametė TV3 orų pranešėja bei Tango TV laidos „Supermama" vedėja Birutė Belousovienė kasdien susiduria su nemenku iššūkiu - pamaitinti keturis vaikus ir po darbo grįžusį išalkusį vyrą. Tačiau moteris sako, kad jos ir sunkmečiu nekamuoja klausimai kaip nebrangiai ir išradingai maitinti tokią gausią šeimyną. Pusryčiams ant stalo Birutės namuose dažniausiai garuoja košė - grikių, avižinė. Košes supermama sako visada pagardinanti augalinių aliejų pagrindu pagamintu margarinu tam, kad vaikai kartu su jomis gautų ir gerųjų riebalų. Pietums bei vakarienei Birutė stengiasi paruošti sveikų patiekalų iš žuvies, mėsos. Supermama teigia neabejojanti, kad ir kitos mamos kuo puikiausiai sunkmečiu maistą gali gaminti iš pigių, bet maistingų produktų. „Kruopos juk daug nekainuoja, daržovių taip pat galima rasti nebrangių. Tereikia tik pavartyti receptų knygas ir pasitelkti fantaziją. Pavyzdžiui, mano vaikai labai mėgsta lazaniją. Pridedu ten daug daržovių ir labai džiaugiuosi kad bent taip galiu sunaudoti likusias daržo atsargas, o ir vaikai papildomų vitaminų gauna. Iškepu ir avižinių sausainėlių - avižos, kaip žinia, nebrangus, bet labai naudingas maistinis produktas, o ir vaikai šiuos sausainius labai mėgsta",- sako Birutė. Rinkimės apgalvotai Birutės požiūrį į mitybą giria ir gydytoja dietologė Virginija Vilemienė. Jos teigimu, labai teisinga rinktis įvairų, skirtingomis maisto medžiagomis praturtintą maistą. „Sunkmečiu galbūt daugelis linksta pirkti pigius, kaloringus produktus, kurie tiesiog užpildo skrandį ir suteikia sotumo jausmą. Tačiau nepamirškime, kad mūsų organizmui reikia vitaminų, mineralų, nepakeičiamųjų riebalų rūgščių omega-3 ir omega-6, pakankamą kiekį angliavandenių, baltymų ir riebalų, tad savo pirkinių krepšelį reikėtų sudaryti apgalvotai",- sako gydytoja. Jei valgome makaronus, rinkimės šalia jų virtas ar troškintas daržoves, maltos mėsos padažą. Jei košes - nepamirškime stiklinės pieno ar kito baltyminio produkto. „Birutės šeimos mėgstamos natūralių grūdų košės - nebrangus ir labai sveikas pasirinkimas. Nors grūduose baltymų nedaug, tačiau juose gausu angliavandenių, vitaminų, maistinių skaidulų. Tai daug energijos teikiantis maistas, puikiai tinkantis dienos pradžioje", - sako V. Vilemienė. Visgi, pasak jos, nereikėtų rinktis greitai pagaminamų košių, kurias tereikia užpilti verdančiu vandeniu ir, palaukus 3 minutes, valgyti. Tokiose košėse grūdai yra gerokai apdoroti ir praradę didžiąją dalį savo maistingųjų savybių. Gelbėja alternatyvos Pasak V. Vilemienės, ribodamos išlaidas šeimos rečiau valgo brangiau kainuojančios, tačiau nemažai baltymų turinčios mėsos. Gydytoja tuo atveju rekomenduoja rinktis, pigesnius, tačiau panašų baltymų kiekį turinčius produktus - sūrį, varškę, kiaušinius, soją, patiekalus iš žirnių, pupelių. Jos teigimu, per dieną reikėtų suvartoti 0,8 gramo baltymų vienam kilogramui svorio, tad jeigu žmogus sveria 80 kg, tai jam būtų rekomenduojama suvalgyti 64 gramų baltymų per dieną. „Jei ryte susitepsime sumuštinį su rupia duona ir margarinu, užsidėsime virtą kiaušinį ar sūrio - pusryčiai bus maistingi",- sako V. Vilemienė. Žuvyje yra gausu mūsų smegenų veiklai ir kitoms organizmo funkcijoms reikalingų nepakeičiamųjų riebalų rūgščių omega-3 ir omega-6, tačiau kai kurie žmonės nusprendžia sunkmečiu jos atsisakyti ir rinktis pigesnius žuvies pirštelius ar kitus pusfabrikačius. Svarbiausias gydytojos patarimas šiuo atveju - nesusivilioti natūralaus maisto pakaitalais. Pavyzdžiui, krabų lazdelės nors ir yra pigios, jose žuvies paprastai būna vos 30 procentų. Tačiau jei jau nusprendėte žuvies sunkmečiu atsisakyti, nepamirškite, kad žuvyje esančių omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių galime gauti ir iš avokado, graikinių riešutų, alyvuogių, augaliniu pagrindu pagaminto margarino. Mitybos specialistė pritaria ir Birutei Belousovienei - daug ką, pasitelkus vaizduotę, galima paruošti skaniai ir nebrangiai. „Jei gaminsime jautienos kepsnelius, toks patiekalas kainuos brangiai ir pietūs nebus skalsūs. Tačiau iš to pačio kiekio jautienos galime pagaminti troškinį - pridėti bulvių, daržovių, paruošti skanų neriebų padažą. Tokiu būdu ir mėsos, ir kitų reikalingų medžiagų mūsų organizmas gaus",- sako ji.
|
Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.
Komentarai
Skelbti naują komentarą