Naujausi straipsniai
Alio. Ar čia ligoninė?...- Alio? Ar čia ligoninė?- klausia susirūpinęs balsas.
Vaistų paieška
|
Universalus produktas – rauginti kopūstai
2011, Sausis 5 - 08:48
Rauginti kopūstai - išties puikus produktas. Kiek patiekalų iš jų galima pagaminti! Rauginti kopūstai - ir salotos, ir mišrainė, ir prieskoniai, ir puikus garnyras. O dar tai puikus užkandis ir įdaras pyragams. Žodžiu, iš visų raugintų produktų kopūstai - ko gero, geriausias pasirinkimas. Pagalba sveikatai Rauginti kopūstai vertinami ne tik dėl puikaus jų skonio, bet ir dėl neabejotinos naudos organizmui. Mokslininkai įrodė, kad jie pagerina medžiagų apykaitą. Vadinasi, reguliarus raugintų kopūstų vartojimas - puikus būdas atsikratyti antsvorio ir atjauninti organizmą. Tinkamai paruošti, saugomi ir naudojami rauginti kopūstai - puikus vitamino C ir B grupės vitaminų, taip pat kai kurių mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, kalio, kalcio, fosforo druskų šaltinis. Juose daug pieno rūgšties, kuri teigiamai veikia virškinimo procesus. 100 g raugintų kopūstų yra 30 mg vitamino C - beveik pusė paros normos, kurios reikia žmogaus organizmui. O 100 g raugintų kopūstų sūrymo šio vitamino yra dar daugiau - net 40 mg. Rauginti kopūstai mažina cholesterino kiekį kraujyje, saugo nuo aterosklerozės vystymosi, padeda susirgus inkstų, žarnyno ligomis. Juose daug B, B12 grupės vitaminų, kurie aprūpina ląsteles deguonimi, vadinasi, aktyvina smegenų veiklą ir kelia nuotaiką. Šie vitaminai stiprina kaulų raumenų audinius, kas labai svarbu dirbantiems fizinį darbą žmonėms. Vitaminas B6 padeda organizmui geriau pasisavinti baltymus, todėl rauginti kopūstai kaip garnyras nepakeičiami prie mėsos. Vitaminas B3 suteikia organizmo ląstelėms energijos, didina ištvermę, mažina nuovargį. Kopūstuose labai daug vitamino B5, kuris suteikia blizgesio plaukams ir stiprina nagus. Be to, jis valo dantis nuo apnašų ne blogiau nei užsieninės dantų pastos. Pagaliau raugintuose kopūstuose daug kalio, kuris šalina iš organizmo nereikalingą skysčių perteklių. Rauginti kopūstai riebiai odai, suteikia šviežumo, gydo nedidelius įtrūkimus. Naujausi tyrimų rezultatai parodė, kad rauginti kopūstai mažina tikimybę susirgti krūties vėžiu. Rekomenduojama žalių arba raugintų kopūstų patiekalus valgyti 3-4 kartus per savaitę. Jie naudingi tiek moterims, tiek vyrams, kuriuos apsaugo nuo šlapimo pūslės vėžio. Bent tris kartus valgant kopūstų patiekalus per savaitę net 33-74 proc. sumažėja rizika sirgti plaučių vėžiu. Rauginame pagal taisykles Žinoma, kiekviena šeimininkė raugia kopūstus savaip, tačiau yra tam tikros taisyklės, kurias naudinga žinoti visiems. Tad įsiklausykime į žinovų patarimus.
Ne vien su morkomis Daugelis šeimininkių kopūstams rauginti naudoja tik morkas, taip nuskurdindamos savo stalą. Ruošiami kopūstai su obuoliais ir spanguolėmis, bruknėmis ir kmynais, su lauro lapais, anyžiais, saldžiaisiais pipirais, su burokėliais, pastarnokais ir marinuotais grybais. Prieskonius kopūstams rauginti galima naudoti įvairius, tarpusavyje juos derinant. Morkos ir pastarnokai valomi ir pjaustomi plonais griežinėliais arba šiaudeliais. Obuolius pageidautina naudoti nedidelius, geriausia antaninius. Tačiau tinka ir tvirti rūgščių veislių obuoliai. Uogas ir lauro lapus pakanka perrinkti ir išplauti. Iš saldžiųjų pipirų ankščių išimami sėklalizdžiai, pipirai perplaunami ir supjaustomi juostelėmis. Jeigu kopūstai rauginami su burokėliais, pastaruosius reikia nulupti ir nepjaustytus sudėti ant dugno. Kai prieskoniai paruošti, sumaišykite juos su pjaustytais arba kapotais kopūstais ir druska, sudėkite į medinę statinaitę arba emaliuotą indą, uždenkite mediniu skrituliu ir ant viršaus uždėkite svarmenį. Tai reikalinga tam, kad kopūstai būtų gerai suslėgti, tuomet jie ilgiau išlaiko savo skonį ir maistingąsias medžiagas. Prieskonių kiekis 10 kg kopūstų: morkų - 200 g, obuolių - 800 g, spanguolių arba bruknių - 200 g, kmynų arba anyžių - 5 g, lauro lapų - 3 g, saldžiųjų pipirų - 1 kg, pastarnokų - 300 g, marinuotų grybų - 1 kg, burokėlių - 1 kg.
|
Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.
Komentarai
Skelbti naują komentarą