Naujausi straipsniai
Kalbasi dvi karvės...Kalbasi dvi karvės:
Vaistų paieška
|
Prastos savijautos priežastis
2010, Lapkritis 22 - 03:40
Skydliaukė - nedidelė liauka kaklo srityje. Jos gaminami hormonai reguliuoja visą medžiagų apykaitą, turi įtakos širdies, kepenų, inkstų, smegenų ir kitų organų veiklai. Skydliaukės ligos apie tris kartus dažniau vargina moteris nei vyrus. Skydliaukės hormonai dalyvauja medžiagų apykaitoje, reguliuoja nervų sistemos veiklą, veikia kaulų sistemą, nes nuo jų priklauso kalcio ir fosforo apykaita, jie svarbūs širdies darbui. Trūkstant šių hormonų, labai sulėtėja medžiagų apykaita, pakenkiami vidaus organai, žmogus tampa vangus, mieguistas, greitai pavargsta, didėja kūno masė, blogėja atmintis. Kai hormonų gaminama per daug, organizmas lyg apnuodijamas jais, susergama Bazedovo liga, dėl pagreitėjusios medžiagų apykaitos vargina prakaitavimas, silpnumas, krinta svoris. Skydliaukės ligos progresuoja pamažu. Iš pradžių žmogus būna sudirgęs, skundžiasi, kad kamuoja bloga nuotaika, sumažėjo darbingumas, tankiau plaka širdis, dažnai pila prakaitas. Skydliaukės ligos gali būti paveldėtos, nemažą įtaką turi mityba, nes netinkamai maitinantis organizmui trūksta būtinų mikroelementų, ypač jodo. Esant skydliaukės funkcijų padidėjimui patariama valgyti kaloringą, daug baltymų turintį maistą. Sveika į savo valgiaraštį įtraukti pieno produktų, nes juose daug kalcio. Jeigu skydliaukė gamina mažiau hormonų, būtina laikytis dietos, nes gresia antsvoris - trūkstant jodo, sulėtėja medžiagų apykaita. Šiems ligoniams patariama vartoti daugiau juodųjų serbentų, aronijų, putino uogų, grikių, kopūstų, jūros kopūstų, burokėlių, morkų, svogūnų, ridikų. Rekomenduojama gerti žaliąją arbatą. Sergantiesiems skydliaukės ligomis reikėtų 2-3 kartus per dieną 1 valandą prieš valgant gerti po pusę stiklinės šiltų šviežių kopūstų sulčių, nes jose yra nemažai jodo. Normaliam skydliaukės darbui naudingos ir šviežios petražolių sultys. Per dieną jų galima išgerti 2-3 šaukštus. Taip pat patariama vartoti joduotą druskos ir valgyti maisto, kuriame gausu jodo. Ypač daug jodo yra vandens dumbliuose, jūros žuvyse, jūros gėrybėse. Jodo yra ir graikiniuose riešutuose.
|
Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.
Komentarai
Skelbti naują komentarą