Naujausi straipsniai
Vyras įeina į gydytojo kabinetą...Vyras įeina į gydytojo kabinetą. Jo rankos be perstojo dreba. Gydytojas klausia:
Vaistų paieška
|
Tiesa apie pieną
2009, Rugpjūtis 3 - 04:30
Jau daugybę metų specialistai ginčijasi, ar iš pieno daugiau naudos, ar žalos - ypač pagyvenusiems žmonėms. Egzistuoja nuomonė, kad su amžiumi žmogaus organizmas liaujasi gaminęs fermentą, skaldantį pieno baltymą kazeiną, todėl pieno nebepasisavina. Dar blogiau - vyresniame amžiuje pienas ima kenkti sveikatai. Ar tai tiesa, ar mitas? Ar pienas yra gyvybiškai svarbus kiekvieno žmogaus racionui, ar verčiau jo atsisakyti? Kaip žinoma, pagrindinis tiesos kriterijus yra praktika, o praktika rodo štai ką. Kas yra pienas? Pienas - tai skystas produktas ar vis dėlto gėrimas? Greičiausiai abu viename, juk jo galima ir pavalgyti, ir numalšinti troškulį. Tačiau dietologai pieną priskiria produktams. Ir ne bet kokiems. Anot specialistų, pienas yra vienas svarbiausių maisto produktų: jame yra medžiagų, be kurių žmogaus organizmas negali normaliai funkcionuoti - visaverčių baltymų, riebalų, angliavandenių, neorganinių druskų (mikroelementų), vitaminų. Pienas išties yra vertingas šaltinis kalcio ir vitamino D, būtinų skeletui susiformuoti ir išlaikyti jį tvirtą. Taip pat jame yra fosforo ir vitamino A - jų reikia protinei veiklai ir regai; magnio, kalio, natrio ir B grupės vitaminų, nepakeičiamų širdies kraujagyslių sistemos pagalbininkų; vitaminų C ir E, palaikančių hormonų bei imuninę sistemas, reprodukcinę organizmo funkciją. Pagrindinė pieno funkcija yra užtikrini naujo organizmo, gamtos nepritaikyto pasisavinti kitus produktus, augimą ir vystymąsi. Taigi visiškai suprantama, kad jame yra visko. Kūdikis pirmaisiais metais užauga daugiau nei per visus likusius savo gyvenimo metus - ir visą tą laiką jis minta motinos pienu arba pieno mišinėliais. Bet pienas ne tik maistingas. Jis dar ir nukenksmina toksinus, susidarančius organizme medžiagų apykaitos proceso metu arba patekusius į jį iš aplinkos. Kaip tik dėl to dirbantiesiems su kenksmingomis cheminėmis medžiagomis kasdien skiriama pieno. Ožkos pienas - apskritai atskiras „reiškinys". Žinoma atvejų, kai šiuo itin riebiu pienu žmonės išsigydė rimtas ligas, tokias kaip skrandžio opa ar plaučių tuberkuliozė. Taigi pienas - tai produktas, gėrimas, priešnuodis ir vaistas viename. Ar protinga būtų atsisakyti tokio „gyvybės eliksyro"? Koks yra pienas? Ką tik pamelžtas, dar šiltas pienas su putele ypatingai vertinamas. Be maistingųjų medžiagų, jame yra imuninių antikūnų, galinčių naikinti žmogui kenksmingas bakterijas. Bet tiesa ir tai, kad toks pienas patinka ir tinka ne kiekvienam: kai kuriems žmonėms jis sukelia meteorizmą, „urzgimą" žarnyne ar apskritai suveikia kaip laisvinamieji. Jeigu norite išsivalyti žarnyną, verčiau pasirinkite pieną nei hidrokolonoterapiją ar klizmą. Šviežias pienas - tai jau ne ką tik pamelžtas, bet dar ir nerūgštus, pasižymi tokiomis pat savybėmis, kaip ir ką tik pamelžtas pienas, išskyrus imuninę „gynybą", išlaiko skonį ir malonią šilumą. Jeigu jaučiate, kad viduriai šiek tiek per laisvi, pabandykite gerti šviežią pieną su duona, pabarstyta druska. Virintas pienas - daug priimtinesnė organizmui šio produkto forma nei dvi anksčiau minėtos. Virinant pieno baltymas, kurio taip nemėgsta mokslininkai, suyra, todėl virintas pienas tinka gerti beveik visiems žmonėms. Dar pieną galima šutinti - valandą virinti orkaitėje arba ant silpnos ugnies. Tuomet jis pasidengia rusva putele ir įgauna itin akiai malonią spalvą. Šutinant sumažėja pieno tūris ir padidėja riebumas (jis svyruoja nuo 1 procento iki 3,5 procento). Toks apdorojimo būdas rekomenduojamas visiems, kurie nepakenčia šviežio pieno. Parduotuvėje perkame pasterizuotą pieną - jis filtruotas ir termiškai apdorotas 80-85 laipsnių temperatūroje. Pasterizuotas pienas išsaugo visas maistingąsias savybes, jį galima gerti nepavirintą. Laikyti pieną dera stikliniame arba emaliuotame inde, bet ne pakuotėse ar aliuminio taroje, iš kurių į pieną patenka toksinių medžiagų. Ir skanėstas, ir vaistas Pienas teikia mums daugybę papildomų produktų, kurių žaliava yra: tai ir grietinė, ir grietinėlė, varškė ir sūris, sviestas ir kondensuotas pienas, jogurtas, kefyras ir t.t. Rūgusio pieno produktai verti ypatingo dėmesio. Jie vieninteliai, dėl kurių mokslininkų ir dietologų nuomonės visiškai sutampa, mat tokius produktus gerai pasisavina bet kokio amžiaus organizmas. Tiesa, su jogurtais reikia būti atsargiems. Jie gardūs, tačiau dažnai juose būna nepageidautinų maisto papildų ir organizmui kenksmingų konservantų. Nederėtų per dažnai jogurtais maitinti ir vaikų, kad ir kaip mažyliai juos mėgtų. Esant organizmo polinkiui į navikų formavimąsi arba jau diagnozavus auglį medikai kategoriškai draudžia valgyti jogurtus. Pieno ir pieno-augalinės dietos skiriamos sergant pačiomis įvairiausiomis ligomis - pavyzdžiui, širdies, kraujo, skydliaukės, kai organizme trūksta kalcio, sutrinka skrandžio ir virškinamojo trakto, plaučių ir bronchų veikla, kamuoja kokios nors alergijos. Sergant onkologinėmis ligomis, kai kurių specialistų nuomone, gyvybiškai svarbu visiškai atsisakyti mėsos ir pereiti prie pieno-augalinės dietos. Tai motyvuojama tuo, kad mėsoje yra kancerogenų - medžiagų, provokuojančių navikų augimą ir vystymąsi. Piene ir augaliniame maiste jų nėra. Jeigu gydytojas jums skyrė pieno dietą, bet jūs jo labai jau nemėgstate, įsivaizduokite, kad geriate vaistus. Ir ne tik. Pienas - puiki priemonė grožiui ir jaunystei išsaugoti. Buvo pastebėta, kad pieno mėgėjų oda lygesnė ir švelnesnė, jie turi mažiau raukšlių. Maža to: jie ir lieknesni, jų dantys ir kaulai tvirtesni. Tvirtesnė net nervų sistema, ir miegama pieno atsigėrus kiečiau. Pieno ir kefyro dietos leidžia atsikratyti antsvorio be pasekmių - nelieka nei nukarusios odos, nei gilių raukšlių. Taip yra dėl piene esančių mikroelementų, ir ypač dėl kalcio bei vario. Pieno produktų naudai liudija ir sąlyginai nedidelė jų kaina. Dvi „pieno dienos" per savaitę turėtų padaryti nemažą paslaugą jūsų šeimos biudžetui. Bet ir tai dar ne viskas. Medicinos mokslų šviesuliai neseniai įrodė, jog moterų, geriančių neriebų pieną, organizme yra daugiau kalcio ir vitamino D, be to, jos mažiau rizikuoja susirgti hipertonija. JAV Harvardo universiteto specialistų atliktame tyrime dalyvavo 30 tūkstančių moterų. Paaiškėjo, kad tos, kurios per dieną išgerdavo 2 stiklines ir daugiau neriebaus pieno, net 10 procentų sumažindavo aukšto kraujospūdžio riziką. Esmė tai, jog neriebus pienas aprūpina organizmą devyniais svarbiais maistingaisiais elementais, tarp jų ir vitaminais A bei D, baltymais, kaliu ir kalciu, ir tuo padeda normalizuoti širdies kraujagyslių sistemos veiklą, o kartu ir arterinį kraujospūdį.
|
Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.
Komentarai
Skelbti naują komentarą