Naujausi straipsniai
Vaistinėje...Vaistinėje:
Vaistų paieška
|
Gerkite ir lieknėkite
2009, Sausis 22 - 16:43
Geriausia - kefyro dieta. Tačiau išgerti per dieną po vieną stiklinę kefyro naudinga ne tik besilaikantiesiems dietos. Sužinoti recepto negalėjo Kefyrą pirmiausia pamėgo Šiaurės Kaukazo tautos. Skirtingos gentys jį vadino įvairiai. Kefyras buvo vertinamas ir kaip maisto produktas, ir kaip gydomoji priemonė. Buvo manoma, kad jis ilgina gyvenimą. Jo paruošimo technika buvo laikoma paslaptimi. Netgi XIX amžiaus pabaigoje kefyro grybelių nebuvo galima nei parduoti, nei dovanoti, nei jais keistis. Nusižengusiojo šioms taisyklėms laukė griežta bausmė. Keliautojai ir svečiai buvo vaišinami šiuo naudingu gėrimu, tačiau sužinoti recepto negalėjo. Kefyro nauda Kefyras atgaivina. Spiritas, rūgščios dujos ir lakiosios rūgštys jam suteikia mielių prieskonį. Dėl jame esančios pieno rūgšties jis gerai malšina troškulį, ypač karštomis dienomis. Kefyras naudingas virškinimo traktui, žarnynui. Jame esanti anglies rūgštis mažina skrandžio gleivinės sudirginimą, gerina maisto pasisavinimą. Kefyras teigiamai veikia širdį, nes turi daug kalio. Šis gėrimas padeda esant lėtiniam nuovargiui, neurozėms, esant nemigai. Be to, gerina atmintį, žvalina. Kefyras gydo peršalimą. Jis raminamai veikia kraujotakos ir nervų sistemas, todėl palengvėja kvėpavimas. Jis tinka laikantis dietos, nes pašalina iš organizmo šlakus, yra mažai kaloringas, turi nedaug angliavandenių. Laikantis kefyro dietos jaučiamas mažesnis alkis. Naudingas dantims ir kaulams, nes turtingas kalcio ir fosforo. Nuo visų ligų Kefyras būna įvairus. 1 proc. riebumo, neriebus tinka diabetikams, norintiesiems sumažinti cholesterolio kiekį, besilaikantiesiems dietos. Toks kefyras turi daugiau kalcio. 2,5-3,2 proc. riebumo - maistingesnis. Jis papildo organizmą kalorijomis. Biokefyrai ir pagerinti rūgštūs produktai pasižymi gydomosiomis savybėmis. Jie, kaip ir kefyras, gaminami iš pieno, kefyro grybelių ir probiotinių bakterijų (bifido bakterijų L.casei bakterijų, acidofilinių lazdelių). Šios bakterijos užkerta kelią disbakteriozei, būtinos žmonėms, vartojusiems antibiotikus, sustiprina pagyvenusiųjų imuninę sistemą, gerina medžiagų apykaitą. Kuo kefyras rūgštesnis, tuo jis skanesnis ir naudingesnis. Pagal rūgštumą būna nelabai rūgštūs (vienos paros), vidutiniškai rūgštūs (dviejų parų) ir labai rūgštūs. Dėl šiuolaikinių tarų kefyrą galima išlaikyti nesugedusį 15 parų. Jo pagaminimo data nurodyta ant pakuotės. Paskutiniai moksliniai tyrimai parodė, kad šiame gėrime sumažėjo mielių grupės mikroorganizmų. Kalta gaminimo technologija: dideliuose rezervuaruose rauginant pieną mikroorganizmai gauna mažiau deguonies. Jei norite rūgštesnio kefyro, tiesiog jį gerai išmaišykite, kad patektų oro, ir palaikykite 10-12 val. 14-16 laipsnių temperatūros patalpoje, retkarčiais pamaišykite.
|
Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.
Komentarai
Skelbti naują komentarą