Naujausi straipsniai
Ateina moteriškė pas gydytoją ir sako...Ateina moteriškė pas gydytoją ir sako:
Vaistų paieška
|
Ką reikia žinoti apie cholerą?
2010, Spalis 26 - 08:23
Užkrečiamų ligų ir AIDS centras (ULAC) rekomenduoja šiuo metu nevykti į epidemijos apimtą Haitį ir primena, kad šia ūmia žarnyno infekcija dažniausiai užsikrečiama per užterštą vandenį bei per nepakankamai termiškai apdorotą ir saugomą maistą. Choleros sukėlėjas daugelį metų gali išgyventi vandens telkiniuose, todėl dažniausiai užsikrečiama geriant užterštą vandenį ar per tokiu vandeniu užterštą maistą, ledą, pagamintą iš užteršto vandens. Vandenyje gali būti užteršiamos žuvys bei vėžiagyviai, kurie neretai valgomi žali - tai kelia tiesioginį pavojų. Kaip ir asmenys, ruošiantys maistą - užsikrėtusieji užkrečia ir gaminamą maistą. Choleros inkubacinis periodas trunka nuo kelių valandų iki penkių dienų. Daliai užsikrėtusiųjų liga pasireiškia lengvai: jokių simptomų nebūna arba lengvai viduriuojama, tačiau gali išsivystyti ir sunkios ligos formos, pasireiškiančios stipriu viduriavimu ir vėmimu, todėl prarandama daug organizmo skysčių ir druskų. Ligonį kamuoja troškulys, retėja šlapinimasis, sutrinka inkstų veikla, veido bruožai tampa "aštresni" (pavyzdžiui, "įkrinta" akys), sausėja oda, vystosi širdies nepakankamumas ir kt. Negydomi tokie ligoniai miršta. Vykstant į endemines choleros atžvilgiu šalis ULAC rekomenduoja: 1. Kuo dažniau plauti rankas: prieš valgio ruošimą ir prieš valgį bei pasinaudojus tualetu, 2. Prieš valgant ar geriant įsitikinti maisto bei vandens kokybe, 3. Gerti tik virintą (ne mažiau kaip 1 min.) arba chloru dezinfekuotą vandenį, 4. Vartoti karštus (arbatą, kavą), fasuotus buteliuose ar pakeliuose gėrimus, 5. Nevartoti ledo gabaliukų, jei nesate tikri, kad jie pagaminti iš švaraus vandens, 6. Valgyti tik rūpestingai termiškai apdorotą maistą. Sunaikinti choleros sukėlėją gali tik temperatūra, ne mažesnė kaip 70 C . Paruoštą maistą būtina laikyti atskirai nuo neapdorotų maisto produktų, 7. Vengti valgyti termiškai neapdorotas jūros gėrybes ir žuvį, 8. Vaisius ir daržoves prieš valgant reikia nuplauti parūgštintame vandenyje, nulupti ar nuskusti žievelę, 9.Gerti tik pasterizuotą ar virintą pieną, 10. Įsitikinti, kad maistas, perkamas gatvėse, yra rūpestingai termiškai paruoštas, 11. Grįžus iš kelionės ir per 2-5 dienas pradėjus vemti ar viduriuoti, nedelsiant kreiptis medicininės pagalbos.
|
Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.
Komentarai
Skelbti naują komentarą