Naujausi straipsniai
Gydytojas...Gydytojas:
Vaistų paieška
|
Vitaminas A
2008, Spalis 20 - 18:58
Vitaminas A - tai gelsvų kristalų pavidalo, riebaluose tirpstantis vitaminas, kitaip dar vadinamas retinoliu arba antikseroftalminiu. Vitamino A pirmtakai - provitaminai - yra alfa, beta ir gama karotinai (aktyviausias ir reikšmingiausias iš jų yra beta karotinas). Beta karotiną, patekusį į žarnyną, specialus fermentas verčia retinoliu. Reikšmė organizmui Beta karotinas yra labai stiprus antioksidantas, apsaugantis ląsteles nuo laisvųjų radikalų. Vitaminas A dalyvauja regėjimo procese, skatina augimą vaikystėje, reguliuoja epitelio ląstelių augimą ir dalijimąsi. Kas nutinka, kai jo trūksta? Trūkstant vitamino A, pirmiausia pasireiškia vištakumas - būklė, kai suprastėja regėjimas prieblandoje ir tamsoje. Vėliau išsausėja bei suminkštėja ragena. Dėl epitelio atsinaujinimo sutrikimo, oda tampa šiurkšti, pleiskanojanti. Jei vitamino trūksta vaikystėje, sulėtėja vaiko augimas. O suaugusiems - sutrinka dauginimosi funkcija. Trūkstant šio vitamino, sumažėja ir atsparumas ligoms, todėl dažniau sregama įvairiomis infekcijomis ir net vėžiu. Vitaminas A dalyvauja baltymo transferino, kuris dalyvauja geležies pernešime, sintezėje, todėl, trūkstant šio vitamino, susergama mažakraujyste (anemija). Kokiame maiste yra šio vitamino? Vitamino A yra kepenyse, kiaušinio trynyje bei pieno produktuose (ypač svieste). Karotinų yra morkose, pomidoruose, salotose.
|
Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.
Komentarai
Skelbti naują komentarą