Naujausi straipsniai
Paskaita medicinos akademijoje...Paskaita medicinos akademijoje:
Vaistų paieška
|
Avokadas – sveikatos ir geros savijautos šaltinis
2011, Vasaris 22 - 07:56
Avokadas - tamsiai žalio atspalvio, kriaušės pavidalo kaulavaisis, kuris 7-20 cm ilgio, 7-10 cm skersmens ir 250-600 g svorio. Vaismedis pradeda derėti po 4-5 metų. Vaisiai skinami jiems nesunokus. Jei derlius surenkamas per anksti, jo pilnai pribrandinti neįmanoma. Toks vaisius nustoja aromato ir jam būdingų vertingų savybių. Kokia vaisiaus nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Jo minkštime susikaupia 15-35% riebalų (labai kokybiškų aliejų). Tai idealus maistas visiems, nevalgantiems gyvulinės kilmės riebalų. Minkštime yra 1,5-2,1% gerai įsisavinamų baltymų, mineralinių medžiagų, ypač vario (jis būtinas raudonųjų kraujo kūnelių gamybai), vitaminų C, E, D, K, B1, B2, B6, biotino, karotino. Vaisiuose yra ir lecitino, teigiamai veikiančio nervų sistemą, taip pat ir angliavandenio manoheptuliozės, kuris sugeba tirpinti riebalų perteklių ir mažina cukraus kiekį kraujyje. Tai labai svarbu visiems, sergantiems diabetu ar turintiems viršsvorio, nes jiems reikia riboti angliavandenių kiekį maiste. Be to, manoheptuliozė maitina smegenų ląsteles, taigi žmogus būna žvalesnis, darbingesnis. Taip pat žinoma, kad avokaduose esančios veikliosios medžiagos gerina skrandžio rūgšties sekreciją, o kartu ir baltymų virškinimą. Vaisiuose gausu lecitino, kuris reguliuja medžiagų apykaitą, aktyvina smegenų ląstelių veiklą, valo kraujagyslių sieneles, saugo kepenis nuo riebalų kaupimosi. Taip pat vaisuose yra 0,8-4,4 proc. baltymų, 1,2-10 proc. angliavandenių, maistingame minkštime - vitaminų A,C, riboflavino, niancino ir kt. Pablogėjus virškinimui ar patyrus stresą, patariama valgyti daug avokadų. Tai taip pat puikus trumposios atminties funkcionavimo energijos šaltinis bei vaisius, kuriame daug augalinių baltymų, todėl dažnai rekomenduojamas žindančioms motinoms. Nors avokado vaisiai yra labai kaloringi - 100 g jų tiekia 224 kcal - jis - puikus lieknėjimo stimuliatorius tiek valgant vieną, tiek salotų ar padažų sudėtyje! Beje, svarbūs klinikiniai tyrimai parodė, kad avokadai turi antivėžinių medžiagų (gelbsti nuo burnos vėžio, padeda akims; išsamiau apie tai http://www.healthbulletin.org/cancer/cancer41.htm). Kada ir kaip avokadus tinka vartoti? Kadangi vaisiai skinami dar ne visai prinokę (prinokę esti težūs ir juos sunku rinkti), parduotuvėje nupirktus dar kietus avokadus reikia panokinti. Suvynioti į popierių jie laikomi kambario temperatūroje, kol suminkštėja. Vaisiai būna tinkami maistui, kai paspaudus pirštu atsiranda įdubimas, o papurčius vaisių girdėti viduje esančio kauliuko barškėjimas. Būtent tokį vaisių reikia tuojau pat suvalgyti, nes jis greit genda. Avokadai, kaip ir kiti subtropiniai vaisiai, nelaikomi šaldytuve. Pats minkštimas yra riebus, sviesto skonio ir gelsvai žalio atspalvio. Vaisiaus minkštime esančias riebalų rūgštis nuo oksidacijos galima apsaugoti suvilgius jį citrinos sultimis. Neapdorotas citrinos rūgštimi minkštimas ruduoja ir praranda daug biologiškai veiklių medžiagų. Vaisiai naudojami šaltiems užkandžiams, salotoms gaminti. Iš prinokusių avokadų išgaunami riebalai, naudojami kosmetikos priemonių gamyboje. RECEPTAI Avokado ir vėžių salotos Jums reikės: Avokado 1vnt Pomidorų 1vnt Kiaušinių (virtų) 1vnt Paruošimas: avokadą perpjauname per pusę, išimame kauliuką, apšlakstome citrinų sulčtimis (avokadas turi buti minkštas). Nuo pomidorų nuvalyti odelę, supjaustyti į 4 dalis, išimti pomidoro vidurio minkštimą su sėklomis, supjaustyti kubeliais. Kiaušinius - taip pat kubeliais. Sumaišome pomidorus, kiaušinius, sukapotus krapus, vėžio uodegėles, majonezą, druską, pipirus. Salotas dedame į avokadą. Galima avokado minkštimą prieš tai išimti su šaukštu, supjaustyti kubeliais ir įdėti į salotas. Jums reikės: Avokado 1vnt Padažui: Brendžio 20g Paruošimas: avokadą pjaustome riekelėmis, bulves - žiedais, kumpį - juostelemis. Padažui paruošti reikia sumaišyti garstyčias su medumi, įpilti brendžio. Išmaišytą cukrų su citrinos sultimis supilti į padažą, vėl gerai išmaišyti. Supjaustytas daržoves užpilame padažu ir išmaišome. Į lėkštę ant salotų lapų dedame paruoštą masę, pabarstome konservuotais žirneliais. Avokadas su ikrais Jums reikės: Avokado 1vnt Paruošimas: avokadą supjaustyti puselėmis, išimti kauliuką, apšlakstyti citrinos sultimis. Majonezą sumaišyti su sutarkuotu kiaušiniu, citrinos sultimis, druska ir žiupsneliu kurkumos. Ant avokado dedame majonezo padažą, ant viršaus dedame ikrus, puošiame citrinos skiltelėmis.
|
Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.
Komentarai
Skelbti naują komentarą