Pirmosiose šios temos dalyse aptarėme maisto priedų žalą, o taip pat skirstymą bei dvi jų grupes - dažiklius ir konservantus. Šį kartą apžvelgsime likusias grupes.
Dirbtiniai saldikliai
Tai medžiagos, suteikiančios maisto produktui saldų skonį. Jomis saldinami produktai, ant kurių etiketės parašyta „be cukraus". Tačiau ar tikrai saldikliai sveikiau už cukrų? Labai abejotina. Jie ne tik sukelia neurologines problemas, galvos skausmą, alergijas, bet ir iškreipia alkio bei sotumo jausmą. O tai skatina svorio sutrikimus, kurių taip vengiate pirkdami kolą ar pyragaitį „be cikraus".
E950 - acesulfamas - saldiklis, apie 200 kartų stipresnis už cukrų.
E951 - aspartamas - gaminamas genų inžinerijos būdu, vienas populiariausių saldiklių, dedamas į daugelį produktų, pažymėtų „be cukraus". Sukelia alergijas, astmą, migreną ir kitus neurologinius sutrikimus. Negalima vartoti žmonėms, sergantiems fenilketonurija.
E952 - ciklamatas. Dažnai dedamas į produktus, skirtus diabetikams. Sukelia alergijas ir astmą.
E953 - izomaltas. Pagamintas genų inžinerijos būdu, sukelia alergijas ir astmą.
E954 - sacharinas. 300 kartų saldesnis už cukrų. Sukelia alergijas, astmą.
E957 - taumatinas. Genetiškai modifikuotas. 1500 kartų saldesnis už cukrų.
E959 - neohesperidinas DC. Natūralus, randamas citrusiniuose vaisiuose.
E965 - manitolis. Dirbtinis, dedamas į marcipanus.
E966 - E967 - dirbtiniai saldikliai, laisvina vidurius.
E999 - kualajos ekstraktai. Natūrali putojimą sukelianti medžiaga. Kai kur uždraustas. Įtakoja kraujo krešėjimą. Sukelia alergijas ir bronchinę astmą.
E1100 - E1600 žymimi fermentai, kurie dedami į maisto produktus dėl įvairių savybių. Jie dedami į sūrius, pieną, saldumynus. Beveik visi jie - baltyminės kilmės ir pagaminti genų inžinerijos būdu. Dauguma jų sukelia alergijas ir kitokius sutrikimus.
Rūgštingumą reguliuojančios medžiagos
Jos naudojamos skonio parūgštinimui, o taip pat ir kaip konservantai, antioksidantai.
E260 - acto rūgštis ir jos dariniai. Tai natūralus produktas, nors maisto pramonėje naudojamas tik susintetintas.
E261 - E263 - acto rūgšties dariniai. Dirbtinė medžiaga.
E270 - pieno rūgštis. Sintetinė medžiaga, gaminama naudojant genų inžinerijos technologijas.
E284 - boro rūgštis. Sintetinė medžiaga. Sukelia alergijas, astmą.
E285 - natrio tetraboratas. Sintetinis darinys. Sukelia alergijas, astmą, gainamas genų inžinerijos metodu.
E290 - anglies dioksidas/rūgštis. Natūrali medžiaga.
E296 - obuolių rūgštis. Dirbtinė, pagaminta genų inžinerijos būdu.
E297 - fumaro rūgštis. Dirbtinė, pagaminta genų inžinerijos būdu.
Antioksidantai
Tai medžiagos, apsaugančios maisto produktus nuo gedimo ir nuo oksidacijos. Nors daug šių medžiagų atrodo natūralios medžiagos (pvz, vitaminas C, citrinų rūgštis), tačiau neapsigaukite! Dauguma jų yra genetiškai modifikuotos, sintetinės.
E300 - vitaminas C (askorbo rūgštis). Tai genetiškai modifikuotas produktas. Ši medžiaga nesaugo sveikatos, o kaip tik gali sukelti jos ssutrikimų.
E301 - E302 - askorbo rūgšties dariniai. Genetiškai modifikuoti.
E304 - askorbilpalmitatas. Taip pat askorbo rūgšties darinys, pagaminats genų inžinerijos metodu.
E306 - vitaminas E. natūralus, pagamintas iš augalinių aliejų. Pavojingos gali būti reakcijos su kitais vitaminais.
E307 - E309 - sintetiniai vitamino E dariniai. Gali kelti pavojų sveikatai.
E310 - propilgalatas. Sintetinis antioksidantas. Plačiai naudojamas ne tik maisto pramonėje, bet ir kosmetikoje. Sukelia alergijas ir bronchinę astmą.
E311 - E312 - sintetiniai antioksidantai. Sukelia alergijas ir bronchinę astmą.
E315 - E316 - sintetiniai antioksidantai. Sukelia alergijas ir bronchinę astmą.
E320 - butilhidroksianizolas. Sintetinis. Sukelia alergijas ir bronchinę astmą.
E321 - butilhidroksitoluenas. Sintetinis. Sukelia alergijas ir bronchinę astmą, migenos priepuolius ir pykinimą.
E322 - lecitinas. Gaminamas iš genetiškai modifikuotų sojų. Sukelia alergijas ir bronchinę astmą, migreną.
E325 - E327 - natrio, kalio, kalcio laktatai. Pagaminti genų inžinerijos metodu.
E330 - citrinos rūgštis. Gaminama genų inžinerijos metodu. Sukelia alergijas ir bronchinę astmą.
E331 - E333 - citrinos rūgšties dariniai. Gaminami genų inžinerijos metodu. Sukelia alergijas ir bronchinę astmą.
E334 - vyno rūgštis ir tartratai. Pagaminti genų inžinerijos metodu. Trukdo pasisavinti kalcį organizme.
E335 - E337 - tartratai, pagaminti genų inžinerijos metodu, iš vyno rūgšties. Gali sukelti viduriavimą.
E338 - ortofosfato rūgštis. Fosfatai ypač nuodingi didelėmis dozėmis. Mažomis dozėmis jie slopina kalcio, geležies, magnio pasisavinimą organizme, gali sukelti vaikų hiperkinezinio elgesio sindromą (hiperaktyvumą).
Taip pat skaitykite:
Komentarai
Kodelcius — 2010, Gegužė 17 - 20:25
kodel niekas neuzdraudzia siu fermentu? visi kalba kad tai blogai,bet nelabai ka daro...ko mes laukiam?
— 2010, Gegužė 17 - 21:11
Bando uzdrausti, daug kur uzdrausti, europos sajungoje dauguma yra leidziami. cia verslas pinigai, tas kas bando uzdrausti nera tokie itakingi ir valdingi. alkoholi irgi reiketu uzdrausti, bet visas pasaulis juo prekiauja, kaip ir cigaretemis.
mires — 2009, Balandis 2 - 14:16
kaip chemines medziagos (visokie E) gaunami genu inzinerijos pagalba ?
kiek as suprantu.. E neturi genu.
Biochemija — 2009, Balandis 2 - 20:56
Tie E - ne paprastos cheminės medžiagos. Kai kurie jų yra biologiškai aktyvios medžiagos, sudėtingi fermentai, kurie maisto produkte sugeba pakeisti jo chemines savybes.
Iš tiesų E neturi genų, tačiau genų inžinerijos metodu gaunami mikroorganizmai, kurie sukuriami tam, kad gamintų tam tikrus E.
Skelbti naują komentarą