Naujausi straipsniai
Gydytojas - paciento žmonai...Gydytojas - paciento žmonai:
Vaistų paieška
|
Kaip išsaugoti vitaminus daržovėse?
2010, Lapkritis 9 - 09:59
Kai baigiasi šviežių lietuviškų daržovių pasiūla, iškyla klausimas, ką rinktis: parduotuvėje siūlomas šviežias, šaldytas ar konservuotas? Gal konservuotose žuvę visi vitaminai, todėl vertingesnės nors ir kelionėje per Europą apvytusios, bet vis dėlto šviežios daržo gėrybes? Vokietijos dietologai reabilituoja konservuotas ir šaldytas daržoves. Bad Noihaimo sporto maisto instituto mokslininkas Gunteris Vagneris tikina: švieži produktai nebūtinai yra sveikesni nei pusgaminiai. "Kai daržovės užšaldomos vos nuimtos nuo lysvės, lieka nepakitęs ne tik jų skonis, bet ir nespėja žūti vitaminai", - tvirtina mokslininkas. Per keturis mėnesius šaldiklyje daržovės būna praradusios 15 proc. vitaminų, tačiau šviežios kovą dėl šių rodiklių pralaimi praėjus vos kelioms dienoms, vos nuėmus derlių. "Turint omenyje, kad kelias, kurį daržovės nukeliavo nuo dirvos iki parduotuvių, yra nemenkas, jos turi būti suvartotos vos tik nusipirkus", - pataria specialistas. Jis nėra skeptiškai nusiteikęs ir konservuotų daržovių atžvilgiu: jose išlieka kiek mažiau vitamino C, tačiau daugiau folinės rūgšties. Be to, svarbu, kad konservuojant daržovės būtų kuo trumpiau verdamos ar kitaip termiškai apdorojamos.
|
Be Sos03 leidimo draudžiama naudoti ir platinti www.Sos03.lt esančią tekstinę ir grafinę informaciją kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse. Autorių teisės priklauso Sos03, jeigu nenurodyta kitaip.
Komentarai
Skelbti naują komentarą